covid-19

Всичко, което трябва да знаем за COVID-19 тестовете

Нарастващият брой на заразени с COVID-19 в глобален мащаб доведе до безпрецедентна ситуация – обявяването на пандемия и въвеждането на строги мерки в почти всички страни по света. Макар наскоро няколко водещи фармацевтични компании да излязоха с ваксини срещу новото заболяване, окончателното справяне с кризата все още изглежда далеч.  Затова хората трябва да бъдат внимателни и при съмнение, че може да са заразени с коронавирус, да вземат необходимите мерки.

Кога трябва да си направим тест за COVID-19?

Силно препоръчително е да посетите лаборатория и да се подложите на тест, когато усетитенякой от симптомите на заболяването. Сред най-честите от тях са треска, кашлица и усещане за отпадналост, но има и други симптоми като болки в гърлото, главоболие и т.н., които не се различават особено от тези на сезонния грип. За да сте наясно дали това е обикновена настинка или коронавирус, единственият сигурен начин да разберете е като си направите тест.

Коварното при това заболяване е, че понякога може да протече и без никакви видими симптоми, но това съвсем не означава, че не може да бъдете преносители и да заразите някой друг. Ако доказано сте били в контакт с лице, болно от коронавирус, то отново е добре да направите тест в рамките на няколко дни след осъществяването на контакта. Така ще може да бъдете по-спокойни, че не представлявате опасност за здравето на вашите близки и семейството ви.

Тестовете са препоръчителни и за хора, които по една или друга причина често пътуват и са били на места, където заболяването  е широкоразпространено.

За хората, които до този момент не са се сблъсквали с заболяването, логично възниква въпроса как да се тестваме за коронавирус. Ето малко полезна информация.

Какво трябва да знаете за тестовете за COVID-19?

Най-популярният диагностичен тест за коронавирус е т.нар. PCR тест. Към този момент това е и изследването, което предоставя най-висок процент точност на резултата. Важно е да знаете, че този вид тест установяват положителен резултат, ако в момента на направата му сте активен носител на заболяването.

PCR тестовете се извършват в лаборатории и то от подготвени медицински лица. За целта се използват специални тампони, с които през носа се взима проба от гърлото. Усещането е неприятно, но трае кратко.

Другият вариант, който според някои данни е по-предпочитан у нас, вероятно и заради по-достъпната цена, това са т.нар бързи тестове за коронавирус. Името не бива да ви подвежда, те не се правят в домашни условия, а отново от медицински лица. Разликата е, че в повечето случаи отнема по-малко от половин час, за да получите резултатите.

Важно е да отбележим, че резултатът от този тип антигенни тестове  не е категоричен. Ако пробата ви се окаже положителна, то лекар трябва да я потвърди на база останалите симптоми, а също е препоръчително да се направи и PCR тест.

Бързите тестове са препоръчителни когато имате грипоподобни симптоми, които съвпадат и със симптоматиката на коронавируса.

Има и тестове за антитела, които се използват, за да се установи дали пациентът вече е прекарал инфекцията и е излекуван.

Ако имате съмнение, че сте заразен незабавно се изолирайте от околните и при първа възможност отидете да си направите тест. Това е най-правилното решение както за вашето здраве, така и за да предпазите членовете на семейството и приятелския ви кръг.

Може да ви хареса още: ВКУСНИ ЯСТИЯ ОТ КИТАЙСКАТА КУХНЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!