стрес-жена

Стреса като болест

Думата “ стрес “ трайно се установи в живота ни и дори се превърна в един от атрибутите на модерността. Разбира се , за да бъдем точни трябва да кажем, че стреса може да се разглежда като заболяване , тъй като обикновено е биохимична реакция към външни дразнители.

Стресът ни следва навсякъде!

В днешния модерен свят има хора постоянно под стрес , тъй като хората като общество не са изолирани от влиянието на околната среда. Интересното е, че дори спящия под стрес човек не може напълно да се освободи от него . В природата стресовата ситуация се явява основно адаптивен или приспособителен механизъм . Всъщност , ние можем да постигнем целите си чрез действието на стресори ( епинефрин , стероиди ) , които дават вътрешен импулс и изискват напрежение. Може дори да се каже , че без известно напрежение , ние не може да успеем в живота .

Но е важно е да се прави разлика между състоянието на стрес и напрежение , ако например проблемна ситуация на работното място престана да бъде стимул за вас, а в същото време предизвиква раздразнителност към колеги или членове на семейството  това прераства в стрес , при което производството на адреналин и други вещества става стресорен излишък.

Какво се случва в организма по време на стрес ?

Ако изпитвате стрес адреналина и норадреналина отворят кръвоносните съдове идващи от мозъка , белите дробове , сърцето и мускулите , като ги насища с кислород . По този начин органите , които обезпечават психо- двигателните функции , както и дихателната функция  работят по-интензивно . В допълнение, стероидите повишават нивото на кръвната захар в кръвта , т.е. осигуряват енергия . Но тя може да бъде както положително, така и отрицателно нещо , особено , когато хората вече са отслабени или са постоянно изложени на риск , като например хората с високо кръвно налягане или страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това, под влияние на стреса адреналина намалява доставките на кръв към другите органи поради затваряне на артериите , водещи към тях. Функционирането на черния дроб и бъбреците се забавя значително . Кръвоснабдяването на пикочния мехур и червата значително намалява, което води до желание за уриниране и дефекация.

Поради тези биохимични промени нашето тяло се адаптира към опасности и се подготвя за активно действие. След разрешаване на стресова ситуация обикновено следва освобождаването , свързано с намаляването на нивата на хормоните , стресови фактори (оттук и последваща апатия , летаргия , обърканост, и други подобни симптоми) , и след това за още известно време в организма, ще бъде понижено нивото на адреналин. Но ако ресурсите на организма са недостатъчни или стресовата ситуация не може да бъде разрешена за дълго време , тя може да доведе до изтощение и болезнено състояние .

Границата между реакцията за адаптация и болестта е условна и зависи не само от силата и продължителността на въздействащия фактор , но също така и от психическото и физическото състояние на човека . Разбира се, адаптивните ( приспособителни ) възможности на един млад , силен, физически здрав човек са много по-високи от тези на възрастен , слаб физически и многократно изложен на стресово влияние човек. От първоначалното състояние зависи, дали един човек ще се стреми активно да намери изход от една стресова ситуация или пасивно ще се обрече на влиянието и.

Основната опасност за хората представлява хроничния стрес, когато тялото за дълго време произвежда в превишение стресорни вещества. Това означава, че важни органи като мозъка , сърцето и белите дробове  през цялото време работят в авариен режим , докато черния дроб, червата и пикочно-половата система, на практика са “ отрязани “ от главното захранване , т.е. постоянно губят хранителни вещества и кислород. И в тези и други органи по това време започват да се развиват негативни изменения , които водят до заболяване.

Внимание! В стресови ситуации, в никакъв случай не се препоръчва употребата на алкохол, пикантни, солени или прекалено кисели храни и несмилаеми ястия. Противопоказно е да се приемат стимуланти, включително и силно кафе и черен чай, животински мазнини, рафинирана захар и храни с висока алергененна активност.

Прочетете за: КАК ДА УСЪВЪРШЕНСТВАТЕ ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА СИ?

Източник: Женски свят

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!