ux-ui

UX и UI – всеки дизайнер трябва да знае разликата

UX и UI са едни от най-често използваните абревиатури в света на дизайна, най-вече, когато става дума за изграждането на уеб сайтове и мобилни приложения. Затова и професионалните дизайнери трябва добре да знаят и разбират разликата между UI и UX.

Но дори да това да не е вашата професия, ако по една или друга причина работите с екип, който да проектира вашия блог, онлайн магазин или корпоративен сайт, да разбира езика на дизайнерите може да улесни процеса значително. За да ви помогнем и вие научите какво се крие зад тези две понятия, сме подготвили следващата статия.

Какво се крие зад абревиатурите UI и UX?

Както и всички останали дизайн термини и тези два идват от английски език и масово са навлезли като чуждици и в нашия речник. UI е съкратено от “user interface” или в буквален превод на български – потребителски интерфейс. UX означава “user experience” и най-често се превежда като потребителско преживяване.

Сходното звучене често заблуждава, че между тях не съществува разлика и в възможно да срещнете хора, които ги употребяват като синоними. Професионалистите в областта на дизайна обаче далеч не са съгласни с това твърдение и биха ви предоставили солидни доказателства защо не е коректно да се използват с еднакво значение. В следващата част от статията ще се постараем да разясним и на вас и то по разбираем и лесен начин.

Какво e  User Interface(UI) ?

Потребителският интерфейс най-общо казано представлява всичко, което потребителят вижда и с което може да взаимодейства, когато влезе в дадена страница на сайта или в мобилното приложение. Ако трябва да бъдем дори още по описателни – представете си всички бутони, навигационни ленти, разположението на текста, снимките и т.н. Всички това е част от UI.

UI е концентриран изцяло върху визуалното преживяване на потребителите и това какво се случва, когато те натиснат върху даден бутон, снимка и т.н. Той е от изключително значение за това потребителите да могат лесно да се ориентират в различните страници от сайта и да извършат желано действие – покупка, запитване и т.н.

Важно е да знаем, че потребителите имат определени окачвания за взаимодействие със сайта. Например, когато натиснат върху бутона “добави в кошницата”, да се покаже някакъв елемент, който да даде ясен знак, че продуктът е добавен към поръчката. Същото важи и за натискане върху линк от типа  “виж тук” за повече информация. Ако той не е действащ това би объркало потребителя и ще му попречи да достигне до желаната от него информация. Хората разчитат много на визуалните възприятия, затова и добрите дизайнери отделят задълбочено внимание на подредбата и функциите на отделните елементи, за да създадат добър потребителски интерфейс.

Какво е User Experience (UX)?

Другият термин, UX, е свързан най-вече с емоционалните и когнитивните възприятия на потребителите, когато използват даден сайт или приложение. За разлика от потребителския интерфейс обаче, трябва да подчертаем, че потребителското преживяване е понятие, което може да се използва не само за дигитални, но и за всякакъв друг тип продукти.

Казано по друг начин, това е усещането, което потребителят чувства, когато използва продукта. Целта на добрия UX дизайнер е да улесни потребителите максимално и да ги накара да харесат продукта, да искат да го използват. Ако компютърната игра, която сте си купили зарежда бързо, интересна е и имате много опции за избор на герои, например, това са част от характеристиките на добре обмислен UX.

Както сами може да видите, двете понятия далеч нямат еднакво значение. Ако търсите още интересни и полезни статии в областта на дизайна и онлайн маркетинг, не пропускайте да разгледате блога на дигитална агенция SEOMAX.

Още интересно по темата: ТОП СЪВЕТИ ЗА УСПЕШНА МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ ЗА ХОТЕЛИ

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!