хоби

Защо е важно да имате хоби?

Животът днес е забързан, напрегнат и труден. Често се случва човек да блокира по време на дългия работен ден, заради стреса и умората. Постоянното общуване с приятели и роднини през социалните мрежи можа да доведе до психическо изтощение и смущение в личния живот. Натрупаното през работния ден напрежение може да се облекчи чрез любимото занимание, т.е. хоби. Идеята е да си вземете почивка от технологиите и да преоткриете себе си в реалния „офлайн“ свят.

Как да си намерите хоби?

Изборът на хоби е богат. Има безброй уебсайтове, онлайн списания и блогове, посветени изцяло на някакъв конкретен интерес или хоби. Изпробвайте няколко идеи, които не включват чатове с приятели, скролване във Facebook или пък публикуване на снимки в Instagram. Основното е да стоите далече от всичките си любими цифрови устройства. Това включва компютри, таблети, смартфони, обикновени телефони, електронни четци и дори телевизора. Има много възможности за други приятни занимания, дори ако бюджетът ви е ограничен.

Гоблените – удоволствие и релакс

Практиката да се правят гоблени на ръка отново се е възродила. Ръкоделието е начин да релаксирате, да се изключите и откъснете от всичко около вас. Потопете  се в един вълшебен свят на красота и позитивизъм. Не пилейте времето си напразно, а създайте нещо красиво и полезно. Един гоблен ще ви даде време да  останете сами със себе си. Всичко може да се превърне в гоблен – от спиращ дъха пейзаж до икона, от историческо събитие до кратък текст, от пролетно цвете до красив натюрморт. В днешно време можете да поръчате лесно от множество сайтове за гоблени.

Как да изберем подходящ модел?

Всеки гоблен е безценен за своя творец. Ако ще бродирате за първи път, изберете модел с по-малки размери и с малък брой цветове. Предлагат се готови комплекти, които съсържат всичко необходимо, за да започнете. Не е нужно много – малко  ентусиазъм, свободно време и творческо вдъхновение. Ако се притеснявате, че няма да се справите, намерете няколко видео урока в интернет, които показват подробно как се бродира. Изгледайте ги внимателно и просто опитайте.

Как ще се почувствате?

Шиенето на гоблени се отразява благоприятно на психиката и на емоционалното състояние на човек. Бод след бод без да мислите за нищо, ще броите знаци и ще внимавате да не сгрешите. Когато видите, че нещата се получават, ще усетите хармония и удовлетворение. Картината, която ръцете ви сами ще сътворят, ще ви накара да се гордеете. След като усъвършенствате своите умения, може да опитате с по-сложни модели. Рисувайки с иглата и конеца върху парчето плат,  вие ще вложите и нещо свое в бродерията. Изберете картина, която да ви грабне, да ви напомня за хубав спомен или приятно преживяване.

Всеки човек има нужда от своите малки бягства, своето съвсем лично и неприкосновено пространство.

Обичате ли да рисувате?

Рисуването е занимание, което позволява да забравите тревогите и проблемите .То помага да развиете логично мислене. Не ви е необходим опит в рисуването, а само желание и добро настроение. Достатъчно е да вземете комплект за рисуване по номера.

Отпуснете се и помечтайте

Отделете си кътче без екрани у дома. Създайте си приятна атмосфера с любима музика или чаша вино. Забравете за всички проблеми и главоболия, които са налице в професионалния и личния ви живот. Вместо да се притеснявате и да мислите за тях, концентрирайте се само върху създаването на желаните фигури и изображения. С това разпускащо занимание ще развиете уменията – креативно мислене, усет към детайла, внимание и концентрация.

Картини по номера

Техника се състои в оцветяване с четка и бои. Върху художественото платно има

участъци, които са номерирани. Всяко число отговаря на дадена боя. В комплекта има бои и 3 четки с различна дебелина.

Изпълнение

С помощта на четката нанесете съответстващите цветове във всяко едно от очертанията. Накрая оставете готовата картина да изсъхне за 24 часа.

Картината може да се превърне в част от интериора на дома ви, напомняйки ви какво може да постигнете, ако забавите темпото и поемете въздух.

Просто експериментирайте!

Кога беше последният път, в който излязохте от зоната си на комфорт и се захванахте с нещо ново и нетипично за вас? А помните ли удовлетворението от постигнатото? Самият опит носи удоволствие.

Диамантена мозайка

Ако все още не сте открили любимото си занимание, то време е да опитате да редите диамантен гоблен. Запълването на елмазената мозайка не изисква специални умения, а само търпение и прецизност. Творческият комплект съдържа платно с предваритено отпечатана на него схема, пликчета с цветни мъниста, писалка за вземане и поставяне на цветните камъчета, фиксатор и пластмасов съд. Най-предпочитаните модели са диамантени гоблени с пейзажи.

Успокояващо и увлекателно хоби

Отдайте се на това приятно занимание, чрез което можете да се откъснете от ежедневните си грижи и да сътворите една прелестна картина. Изработката на пъстроцветните гоблени от мъниста развива въображението и стимулира творческата мисъл. Готовият диамантеният гоблен може да краси избрана от вас стая или да да се превърне в чудесен подарък за приятел.

Съвети за добра направа

Основата на диамантения гоблен е покрита със защитно фолио. Препоръчително е поетапно да отлепяте фолиото, за да можете спокойно да работите върху отделни участъци от мозайката без да рискувате изсушаване на лепливия слой. Старайте се да поставяте мънистата в еднаква близост едно до друго за перфектен краен резултат.

Предизвикайте твореца в себе си

Докоснете се до света на изкуството, провокирайте артистичната си страна и се забавлявайте! Изключете известията на телефона си, за да не се изкушавате да го поглеждате. Отделяйте по няколко часа седмично за своето хоби. Опознайте себе си. Вижте кое ви прави щастливи и пълноценни. Направете нещо, което не изисква екран!

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!