почистване-на-килими

Техники, с които килимът ще издържи дълги години

Килимът има много положителни страни. Усещането е много приятно на боси крака, изглежда страхотно в стаята и е по-евтин за инсталиране от другите видове подови настилки. Недостатъкът? След като килимът започне да показва признаци на остаряване, получи петно ​​или е просто замърсен, е трудно да се обърне този процес. Средностатистическата подмяна на килим се случва на всеки седем години, но този срок определено може да бъде удължен.

Следвайте ето тези съвети:

Знайте какъв вид килим си купувате (или имате)

Когато пазарувате, бъдете готови да попитате доставчика за различните видове килими, които има на разположение. Дали материалът е с усъвършенствана микротехнология за по-висока устойчивост срещу плесени и петна? Колко искате да издържи килимът ви? Например, найлоновият вариант е известен с това, че издържа по-дълго от полиестерния.

А най-добрите килими онлайн разгледай тук!

Политика без обувки

Когато носите обувки в къщата си, внасте прах, мръсотия и още много неприятни неща. За да защитите вашите килими, въведете желязна политика „без обувки“ у дома. За да улесните семейството и гостите, поставете няколко големи кошници до вратата, където обувките се поставят.

Съвет: Вземете и поставете в антрето си табела, любезно призоваваща гостите да свалят обувките си, за да можете да избегнете неудобен разговор по пътя.

Професионално почистване на килими

Според експертите в областта, всички килими трябва да се почистват поне веднъж годишно от професионалисти. Ако имате деца, домашни любимци или навик за пушене, почистването от специалисти 2-4 пъти годишно е добра идея.

Редовно пускане на прахосмукачката

Някои домашни предмети, като купи за храна за кучета или декорации, могат да оставят много следи след себе си. С прахосмукачките, от друга страна, получавате това, за което плащате – чистота.

Не забравяйте редовно да пускате прахосмукачка по килима, като е най-добре това да се случва всеки ден.

Друг съвет: Преди всяка употреба проверявайте филтъра на уреда, той трябва да е изчистен или поне по-голямата му половина да не е заета.

Сменете мебелите

Дори леките мебели с времето ще потънат в килима, което ще доведе до образуването на грозни следи. За да запазите влакната му свежи и изправени, премествайте мебелите на всеки няколко месеца.

Бъдете проактивни с петната

Какво е парти без петна от алкохол и сок? Трудно е да се предотврати разливането, това е факт, но когато нещо се случи, незабавно попийте излишната течност и почистете. Колкото по-бързо изчистите петното, толкова по-лесно ще излезе то. В противен случай има риск от застояване и поява на още по-големи щети върху настилката.

Помислете какъв домашен любимец да имате

Ако в процеса на сдобиване с куче, котка или друго животно, помислете за плюсовете и минусите между късата и дългата козина, възрастта и други характеристики. Животните, които отделят повече косми, ще допринесат за повече мръсотия, алергени и отпадъци, които се събират във вашия килим.

По-младите или нетренираните животни също могат също да „изненадват“ с урина и други неприятно миришещи вещества директно върху вашия килим. Такива петна обикновено изискват специално третиране. Работете активно с домашните си любимци за хигиенни навици, за да удължите живота на вашия килим.

Ето и как може да се почисти петно от вино: https://www.kamko.bg/premahvane-na-cherveno-vino-ot-kilim/ .

Четете още за: КУХНЕНСКИ МЕБЕЛИ

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!