Епоксиден

Епоксиден под у дома – какви са предимствата

В строителния магазин на шанда с бои вероятно сте срещали епоксидна боя. Тя е изключително надеждна, когато става въпрос за декориране или подобряване на здравината на редица повърхности, подлагани постоянно на силно механично и химично въздействие. Но знаете ли, че освен да боядисате пода с такъв материал, може да си го направите директно с него?

Не сте чували за епоксиден под? Останете с нас, за да разберете повече подробности за тази доста практична строителна идея, както и да разберете какви са нейните плюсове за домашното ви пространство.

Какво е епоксиден под?

Епоксиден под е под, който е изработен от епоксид. Самият епоксид представлява специфична суровина, която може да бъде с различна дебелина на слоя. Тя е вид смола, характерна с изключителна издръжливост и устойчивост както във времето, така и на механични, химични и атмосферни въздействия.

Епоксидът е типичен материал за създаване на бои и защитни подови покрития, защото е надежден, позволява гъвкавост на изработката и с него се работи относително лесно. Епоксидният под разполага с всички тези качества, поради което обикновено се предпочита за настилка на складови, промишлени, цехови и индустриални помещения.

Едновременно с това обаче, поради способността си да издържа на продължително и силно триене, механично въздействие, такъв тип под нерядко се избира и за места със засилен поток от хора и трафик (болници, демонстрационни зали, заведения за хранене и барове, офис сгради, гаражи и складови помещения).

Същевременно, напоследък епоксидният под представлява и изключителен интерес за интериорните дизайнери, които не рядко го препоръчват и за жилищни помещения.

Защо да заложим на епоксиден под у дома?

Съвременните дизайнери и архитекти все по-горещо препоръчват на домакинствата да обмислят варианта за епоксиден под за изграждане и в домашни условия. Те изтъкват както функционални, така и чисто практични, а дори и чисто естетични причини в полза на този вид подова настилка. Вижте някои от най-изявените предимства на епоксидния под, от които можете и вие да се възползвате вкъщи:

  • С него се работи изключително бързо и лесно, така че изобщо не се притеснявайте за проект, с който строителните работници ще проточат вашия ремонт.
  • Епоксидният под не само че се поставя лесно, но буквално може да се сложи върху всякакъв тип повърхност.
  • Нещо повече: този вид под е подходящ и за равна, и за неравна повърхност. Във втория случай той спестява ценно оперативно време от подготовката за изграждане на подовата настилка.
  • Епоксидният под изглежда изключително впечатляващо. Дизайнерите го определят като минималистичен на визия, като допълват, че той позволява не просто разнообразие от цветна палитра, но дори и възможност за изкуство. В действителност, върху тази подова настилка може предварително да се инкрустират декоративни елементи. Епоксидният е може би един от малкото видове подове, които имат опция за оригинално персонализиране на дизайна.
  • Епоксидният под не просто ще живее дълго време, но и ще ви защити от различни рискове като влага, натоварване, надраскване и износване.
  • Този вид подова настилка разполага и с едно много важно качество, което ще оценят родителите на малки деца – той не позволява хлъзгане.
  • Поддържа се много лесно и не изисква използването на каквито и да е специални техники и препарати.

Списъкът с предимства на епоксидния под в действителност е доста дълъг и всеобхватен. А най-хубавото е, че инвестицията в подобна подова настилка може да се окаже достъпно решение.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!