автомобилни

Как да разпознаем качествените автомобилни гуми?

Ако сте на пазара за нови автомобилни гуми, може би се чудите как да разпознаете качествените. Има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, когато пазарувате автомобилни гуми, и ние ще разгледаме някои от най-важните фактори в тази публикация. Продължавайте да четете, за да научите повече за това как да разпознавате качествените автомобилни гуми!

Не е тайна, че автомобилните гуми са важна част от работата на автомобила. В края на краищата, те са единствената част от автомобила, която всъщност се докосва до пътя и независимо дали сте се стрели на зимни гуми 17, 16 или дори 15 е важно да изберете онези, които са точно за вашия автомобил.

Тази точка на контакт е тази, която прехвърля всички сили, създадени от двигателя, окачването и спирачките, в движение. Ето защо е толкова важно да се уверите, че гумите, които използвате, са с най-високо качество. За съжаление, при огромния брой производители и модели гуми на пазара, може да е трудно да се разбере кои са най-добрите гуми.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да разпознаете качествените автомобилни гуми:

1. Проверете дълбочината на протектора

Един от най-лесните начини да разберете дали дадена гума е качествена, е да проверите дълбочината на протектора. Дълбочината на протектора е разстоянието между горната част на протектора и долната част на гумата. Минималната дълбочина на протектора за гуми за леки автомобили е 4/32 инча.

Можете да проверите дълбочината на протектора на гумите си с помощта на уред за измерване на дълбочината на протектора, който се предлага в повечето магазини за авточасти. Ако дълбочината на протектора е по-малка от 4/32 от инча, гумата трябва да се смени.

2. Потърсете системата за оценка на качеството на гумите

Министерството на транспорта, помага на потребителите да сравняват износването на протектора, сцеплението и устойчивостта на температури на различните гуми.

Класовете се представят с букви, като А е най-високият клас, а С – най-ниският.

3. Разгледайте страничната стена

Страничната стена е частта от гумата, която можете да видите, когато гумата е монтирана на колелото. Тя съдържа важна информация за гумата, включително размера на гумата, нормата за натоварване, нормата за скорост и максималното налягане на напомпване. Тази информация може да ви помогне да определите дали дадена гума е подходяща за вашия автомобил.

4. Проверете дали има гаранция

Повечето качествени гуми се предлагат с гаранция от производителя. Тази гаранция защитава от дефекти в изработката и материалите. Не забравяйте да прочетете внимателно гаранцията, за да разберете какво се покрива и за какъв период от време.

5. Потърсете оценката UTQG

Системата за унифицирано оценяване на качеството на гумите (UTQG) е друг начин за сравняване на гумите. Тя оценява гумите по три фактора: износване на протектора, сцепление и устойчивост на температура. Износването на протектора се измерва с число, което показва колко километра може да се очаква да издържи гумата при нормални условия на шофиране.

Сцеплението се измерва по скала от А до С, като А е най-добро. Температурната устойчивост се измерва по скала от А до С, като А е най-добрата. Гума с оценка на износването на протектора 200, оценка на сцеплението А и оценка на температурната устойчивост А се счита за качествена гума.

Когато пазарувате гуми, не забравяйте да сравните рейтингите UTQG, за да намерите най-добрия вариант за вашите нужди. Това са само няколко съвета, които ще ви помогнат да разпознаете качествените автомобилни гуми. За повече информация не забравяйте да се консултирате с квалифициран автомобилен техник.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!