Джанти

Джанти с високо качество за сигурност на пътя

Понякога се случва шофьорите да подценяват важността на консумативите за колата като качествените гуми и джанти. Това обаче не трябва да се допуска, защото в голяма степен именно от тях зависи цялостната устойчивост на автомобила и съответно сигурността, която гарантира тази устойчивост в дългосрочен план. Тук обаче възниква въпросът за това на кои неща да обърнете внимание, за да изберете гумите и джантите с най-добро качество, отговарящи в пълна степен на “потребностите” на вашия автомобил.

Най-добрите гуми на база техните показатели и сезона

Показателите, по които трябва да подберете вашите всесезонни, зимни и летни гуми са скоростен индекс, товарен индекс, DOT номер, посока на въртене, възможности за съхранение и поддръжка, размери и други. Това са все важни показатели на гумите, независимо дали имате нужда от зимни гуми, летни или всесезонни гуми в зависимост от конкретния сезон, в който ще карате автомобила си. За да може автомобила ви да бъде достатъчно сигурен и устойчив на шосето обаче, избраните от вас гуми като основен консуматив не са достатъчни. Именно тук на помощ идват съвременните джанти с техните видове, характеристики и много полезни качества.

При избора на джанти обърнете внимание на компонентите им

Централната част на всички джанти обикновено е покрита с таз и играе съществена роля в цялостната й структура. Дизайнът и отворът на клапана, през който се вкарва въздух в гумата, също са много важни. Това обаче далеч не са единствените основополагащи компоненти на джантите. Когато говорим за джанти, не бива да пропускаме спиците, венеца и кръга от болтове, оформен от техните дупки. Всички тези отделни елементи на джантите са свързани и зависими един от друг. Отделете време и на допълнителни специфики, които играят значима роля при определянето на стандартните за повечето джанти – размери като диаметър и ширина на джантите и вид на болтовете.

Важни показатели като максималната скорост на движение, ускорението, управлението, спирането и разпределението на тежестта на автомобила зависят от качеството на джантите и това доколкото те са подходящи конкретно за вашата кола.

Видове джанти и конкретни насоки, които могат да са ви от полза

Независимо кои от тях ще изберете, е препоръчително да вземете внимание някои основни насоки. Проверете:

  • каква е ширината на венеца и колелото
  • опират ли джантите при по-сериозен натиск
  • има ли специални гуми точно за конкретните джанти

В последните години за производството на все повече модели джанти се използва материалът карбон. Въпреки това, традиционните видове джанти, масово предпочитани от шофьорите, си остават добре познатите алуминиеви джанти и стоманени джанти.

Loading

Споделете тази статия с вашите приятели!